Maminčiny recepty – Koláčovdolek

Tenhle recept má v arzenálu každá správná super maminka, třeba Hanička, které děkuji za fotky a rady, jak na něj. Jsou to Hanácké vdolky nebo koláče? Zkuste je a dejte vědět, jak se budou jmenovat u vás. Hlavní je, že jsou děsně dobrý!

Na těsto budeme potřebovat:
• 500 g hladké mouky
• 100 g cukru
• 40 g droždí
• 3 žloutky
• 100 ml oleje
• 250 ml mléka
• citrónová kůra
• špetka soli

• švestková nebo jablková povidla (nejlépe oboje)

Tvarohovou náplň uděláme z:
• 300 g tvarohu
• 80 g cukru
• 3 žloutky
• rozinky
• citrónová kůra

Drobenku udrobíme z:
• 100 g másla
• 100 g cukru
• vanilkový cukr
• 100 g polohrubé mouky
• plátky mandlí

Z mouky, mléka, droždí, cukru, žloutků, oleje, citronové kůry a špetky soli připravíme polotuhé těsto, které necháme 2 – 3 hodiny kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné díly. Ty rozválíme na menší placky.

Z tvarohu, cukru, žloutků citrónové kůry a rozinek připravíme náplň. Kdo nemá rád rozinky, tak tam nedá nic 🙂

Do každé placky zabalíme čtvrtinu tvarohové náplně a z těsta vyválíme kulatý koláč asi 25 cm v průměru. Ten potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo máslem. Koláč pomažeme povidly (nebo čímkoliv jiným podle chuti).

Drobenku připravíme z másla, cukru, polohrubé mouky a pro gurmány přidáme i mandle. Celý koláč s ní na závěr posypeme a celé veledílo necháme na plechu ještě půl hodinky odpočívat.

Pečeme při teplotě 150 °C zhruba 25 minut.

A je hotovo! Dejte vědět, jak vám chutná 🙂 Ať dobře kyne, Bára


Komentáře